Воскресенье, 05.05.2024, 04:48Приветствую Вас Гость | RSS
Daugavpils 15.vidusskola 9.b
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Вы едете на Казюкас?
Всего ответов: 7
Главная » 2015 » Октябрь » 1 » Dzejas dienu konkurss “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!”
21:23
Dzejas dienu konkurss “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!”

2015.gads Latvijā un Eiropā norit izcilā rakstnieku pāra – Aspazijas un Raiņa 150.dzimšanas dienas zvaigznājā.

 

Abi rakstnieki ietekmējuši gan sava laika, gan nākamo paaudžu filozofiskos un estētiskos uzskatus, izpratni par indivīda un sabiedrības attiecībām, attieksmi pret sociālpolitiskajiem procesiem, izglītību, vidi un mākslu.
Aspazija un Rainis tiek dēvēti par sava laikmeta praviešiem, latviešu literatūras stūrakmeņiem, ģēnijiem, iedvesmotājiem, atjaunotājiem. Viņu vārdi un darbi iemūžināti pieminekļos, ielu nosaukumos, memoriālajās plāksnēs, muzejos, gleznās, skaņdarbos.

Rakstnieku jubilejas gadskārta ir piemērota reize, lai mūsu skolas 9.-12.klašu skolēnu komandas satiktos vakar, 17.septembrī, literārajā konkursā, kas veltīts Aspazijas un Raiņa intelektuālā mantojuma iepazīšanai.

Konkursa sākumā komandām tika piedāvāts pašiem atklāt un uzminēt konkursa tēmu. Tie bija savietošanas uzdevumi: katrai komandai bija jāsaliek puzle (Raiņa un Aspazijas kopbildes) un pareizā secībā jāsakārto katra autora viens dzejolis. Skolēni bija aktīvi un ikviens centās būt pirmais, kurš atklās tēmu. Pēc tam tika pārbaudītas arī skolēnu vispārīgās zināšanas par literatūras norisēm Latvijā un Raiņa un Aspazijas dzīves un daiļrades lappusēm. Neskatoties uz to, ka tie bija vecāko klašu skolēni, ikviens ar lielu aizrautību skatījās multfilmas, kuru tekstu autori ir Rainis vai Aspazija, un mēģināja no dotajiem vārdiem atminēt un uzrakstīt redzēto multfilmu fragmentu nosaukumus.

Apkopojot rezultātus, secinājām, ka šogad vislabāk dzejas dienu konkursā veicās 11.klases komandai, kuru pārstāvēja D.Gamarnika, M.Sohņenko, J.Rimša un K.Ļeonova. Ikviens no dalībniekiem saņēma skolas pateicības rakstu par radošu un aktīvu darbību konkursā. Pasākuma noslēgumā noskatījāmies mūsu skolas skolēnu pagājušajā gadā veidoto filmu par Aspaziju (autori šī gada 12.klases skolēni: A.Jakubovskis, D.Druse, J.Lozjuka, N.Mihejeva).

Piespiest ar varu mīlēt Raini vai Aspaziju neizdosies, jo neviens nevar mīlēt to, ko īsti nepazīst… Bet varbūt tagad, sākot no cita gala, iepazīstot dzīves un daiļrades lappuses, mums izdevās kaut nedaudz sniegt priekšstatu par šiem dižajiem cilvēkiem un viņu lielo bagātību.

Просмотров: 634 | Добавил: Sasuke4715 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Создать сайт
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Все проекты компании